Přejít na obsah stránky

Info

Vážení zákazníci, spustili jsme pro Vás nový zákaznický portál, dostupný je přes odkaz MŮJ ÚČET.

Cena regionálního vodného a stočného na Berounsku a Hořovicku se od nového roku zvýší o 6,4 %. Usnesli se na tom zástupci největších měst a představenstvo společnosti VAK Beroun na pravidelné schůzce hlavních akcionářů. Dalšími tématy jednání byly investice do obnovy majetku, technologické inovace a návrh na rozdělení zisku společnosti.

„Díky úsporám a investicím do modernizace se nám v uplynulých letech dařilo zvyšovat cenu o méně, než zdražovala nakupovaná voda, a to bez ohledu na růst ostatních nákladů. Nyní se ale dramaticky navyšují ceny vstupů, zejména elektrické energie, pohonných hmot a materiálu, a to se promítá do konečných cen pro naše zákazníky,“ komentuje změnu cen Jiří Paul, ředitel VAK Beroun.  Například nakupovaná vody z Prahy bude příští rok o šest procent dražší – za posledních pět let se tak cena zvýšila téměř o 40 procent. „Doprava vody a čištění odpadní vody jsou náročné na elektrickou energii. Významně také zdražila likvidace kalu, který vzniká při čištění odpadní vody,“ vysvětluje Paul.

 VAK Beroun v tomto roce dokončil několik rozsáhlých investic. Jednalo se například o zrušení čistírny v Komárově a převedení odpadní vody do Hořovic. Tato stavba si vyžádala více než 30 miliónů korun, ale do budoucna přinese úsporu jak investičních, tak i provozních nákladů. Přes 20 miliónů stála druhá etapa postupné obnovy vodovodního přivaděče z Prahy do Hořovic, která spočívala ve výměně potrubí pod dálnicí D5 u sjezdu na Bavoryni. „Náš investiční rozpočet se pohybuje ročně kolem 90 miliónů korun. Většinu z této částky používáme na obnovu vodovodů, kanalizací, čerpacích stanic a čistíren odpadních vod,“ říká Roman Badin, technický ředitel. Podstatnou část peněz na investice tvoří nerozdělený zisk. Také letos představenstvo a starostové navrhují valné hromadě akcionářů ponechat nerozdělených celých 70 procent a použít je právě na investice.

 Náklady na udržení majetku byly hlavním důvodem, proč se od letoška regionální cena pitné vody účtuje v tzv. dvousložkové formě. Za možnost kdykoli odebírat pitnou vodu totiž zaplatí každý odběratel, tedy i ten, který využívá nemovitost třeba jen k rekreaci. Částkou 600 Kč za rok pokryje alespoň část těch nákladů, které nejsou závislé na množství spotřebované vody. Tyto náklady dosud hradili uživatelé vodovodu s obvyklým odběrem vody. Více se o dvousložkové ceně můžete dozvědět na vakberoun.cz.

 Regionální cena za odvádění a čištění odpadních vod stále patří k nejnižším v regionu. Proč tomu tak je? „U malých čistíren odpadních vod, které byly postaveny z evropských dotací, se totiž významně projevuje povinná tvorba rezervy na obnovu, kterou pečlivě hlídá poskytovatel dotace,“ upřesňuje ředitel Paul. V obcích s regionální cenou se investuje postupně a dlouhodobě. Navíc je na dvanáct čistíren zahrnutých do jedné ceny připojeno téměř 50 tisíc obyvatel a řada velkých podniků. S tím se malé obce nemohou srovnávat.

 Regionální cena za dodávku vody a odvádění odpadní vody v roce 2022 bude 96,15 Kč/m3 bez DPH. Výše pevné složky, která se hradí za každou přípojku, se v jednotlivých kategoriích nemění.

 Celá tisková zpráva je zde

Regionální cena pro vodné a stočné v roce 2022 vč. kategorií pevné složky

 

Přejít na navigaci