Přejít na obsah stránky

Info

Vážení zákazníci, spustili jsme pro Vás nový zákaznický portál, dostupný je přes odkaz MŮJ ÚČET.

„Zviditelněme neviditelné“, takové je motto letošního Světového dne toalet. Záchody a vše s nimi spojené nejsou tématem, o kterém by se běžně mluvilo na veřejnosti. Přitom jsou pro lidské zdraví i životní prostředí nepostradatelné.

Světový den toalet vyhlásila The World Toilet Organization v roce 2013 a od té doby si jej každoročně připomínáme 19. listopadu. Upozorňuje, že na světě žije 3,6 miliardy lidí, kteří žijí bez přístupu k bezpečně spravovaným hygienickým zařízením. Špatné hygienické podmínky přitom způsobují kontaminaci zdrojů pitné vody a následně pak zemědělských plodin. Navíc přispívají k šíření smrtelných nemocí. Jedním z cílů opatření zaměřených na celosvětovou hygienickou krizi je proto voda a hygiena pro všechny do roku 2030.

Přístup k toaletám se celosvětově velmi liší. V historii byla jejich návštěva dokonce společenskou záležitostí. Například v antickém Římě měly záchody podobu dlouhých kamenných lavic s řadou otvorů, které si vlivnější Římané mohli dokonce zarezervovat. I dnes se v některých zemích můžeme setkat s veřejnými toaletami, kde jsou od sebe jednotlivá WC oddělena pouze menšími zástěnami, a dokonce u nich chybí dveře. Se společenským vyžitím má ale takový zážitek pramálo společného.

Stejně tak mnohé cestovatele zaskočí například nutnost vhazovat použitý toaletní papír do koše, což bývá běžné v Řecku. Další záchodovou specialitu, turecké záchody, tedy díru v zemi doplněnou keramickou deskou s nášlapnými ploškami, nenajdete pouze v zemi půlměsíce, ale setkat se s ní lze třeba v Itálii nebo Francii. Naopak technicky nejvyspělejšími toaletami se chlubí Japonsko, kde je standardem bezdotykové splachování, vyhřívané sedátko nebo automatický poklop.

Buď, jak buď, synonyma pro toalety jsou u nás často používaná jako dehonestující označení. Vzpomeňme třeba typ středověkého záchodu prevét, z nějž vzniklo slovo prevít. Bystrý čtenář si také jistě odvodí, jakéže slovo má původ v německém označení pro domeček neboli kadibudku „Häusel“. S ohledem na jejich význam si to ale záchody rozhodně nezaslouží.

Chcete se o problematice správného zacházení s odpadní vodou dozvědět víc? Navštivte webovou stránku našeho projektu „DOODPADU aneb Co do kanalizace nepatří“ www.doodpadu.cz.

Přejít na navigaci