Přejít na obsah stránky

Info

Vážení zákazníci, spustili jsme pro Vás nový zákaznický portál, dostupný je přes odkaz MŮJ ÚČET.

V březnovém čísle časopisu Moderní obec vyšel článek o našem projektu instalace chytrých vodoměrů.

Některé vodárenské společnosti již samy – aniž by je nutila zákonná povinnost – instalují u svých odběratelů dálkově odečitatelné vodoměry.

Je tomu tak rovněž v případě společnosti Vodovody a kanalizace Beroun, a.s. (VAK Beroun), která jako člen skupiny ENERGIA AG BOHEMIA je největším vlastníkem a provozovatelem vodohospodářského majetku na Berounsku a Hořovicku, ale i v části Příbramska a okresu Praha-západ. Dálkově odečitatelnými vodoměry osazuje vodovodní přípojky do všech zhruba 19 tisíc objektů, kam dodává vodu z vlastních vodovodů, a to bez ohledu na to, zda se v těchto objektech používají jiná měřidla, či jakého jsou typu.

CO MECHANICKÝ VODOMĚR NEUMÍ                                                                               

Ředitel VAK Beroun Mgr. Jiří Paul, MBA, na okraji této informace poznamenává, že dříve při odečtech celkové spotřeby vody každé z těchto 19 tisících odběrných míst musel fyzicky navštívit a zkontrolovat některý ze zhruba 45 kontrolorů – odečítačů, zatímco nyní sběr těchto dat z pomalu projíždějícího automobilu pohodlně zvládne až do vzdálenosti několika desítek metrů pouze jeden pracovník. Z vozidla musí vystoupit přiblížit se pěšky ke kontrolovanému objektu je tehdy, je-li v něm vodoměr umístěn například hlouběji v suterénu a z auta není možné dálková odečet provést. To však podle Jiřího Paula není jedinou předností odečitatelných „chytrých“ vodoměrů. „Námi používaný typ vodoměrů není klasický – mechanický, ale je založen na elektromagnetickém měření. Je mnohem přesnější, a navíc umožňuje získávat lepší data. Díky integrované paměti můžeme například zjistit nejen to, kolik se v daném objektu v čase odebralo vody, i případnou neoprávněnou manipulaci s vodoměrem. Chytrý vodoměr vás upozorní i na to, že tam kupříkladu dochází ke zpětnému toku vody do vodovodního potrubí, což může indikovat jak třeba nefunkční zpětnou klapku, tak zakázané propojení vodovodu s domovní studnou“

 BAZÉNY UŽ NEMUSÍ BÝT STRAŠÁKEM VODOHOSPODÁŘŮ

Chytré vodoměry umožnily společnosti VAK Beroun úspěšně se vypořádat i s letitým problémem, který v různé míře trápí snad každého provozovatele vodovodu. S nástupem léta o prvním teplejším dnu každý vlastník soukromého bazénu jej začne rychle napouštět. VAK Beroun už v roce 2019 změnil obchodní podmínky tak, že každá domácnost může odebrat maximálně pět metrů krychlových vody za den – a navíc za podmínky, že intenzita odběru nepřevýší 500 litrů za hodinu. Vodohospodáři to vlastníkům bazénů rok co rok připomínají i v místních médiích a radničních tiskovinách. Se společností VAK Beroun se lze dohodnout, že odběr vody pro bazén bude případně i větší, ale dispečink společnosti má pak takový odběr pod kontrolou a koordinuje jej tak, aby v dané ulici či v celé lokalitě nebyly narušeny dodávky vody pro ostatní odběratele. S instalací chytrých vodoměrů lze snadněji ověřit, zda vlastník bazénu pravidla daná obchodními podmínkami neporušil – a eventuelně také řešit případné reklamace, kdyby do bazénu přitekla zkalená voda. Pokud se totiž pro nemovitost náhle nestandardně zvýší odběr vody a výrazně překročí parametry dané obchodními podmínkami, hydraulický ráz může způsobit, že se usazeniny na vnitřním povrchu vodovodního potrubí utrhnou a vodu zakalí. „Jestliže si naopak ověříme, že vlastník bazénu jej řádně napouštěl – a přesto v něm má vodu zkalenou, je to pro nás signál, že mu tuto škodu mohl způsobit některý ze sousedů, který vodu do svého bazénu mohl napouštět rychleji, než je přípustné, což pak už lze snadno zjistit,“ konstatuje Jiří Paul.

 PŘÍNOS I PRO ZÁKAZNÍKY

Moderní chytré vodoměry umožňují společnosti VAK Beroun posunout se podstatně výš i v úrovni služeb zákazníkům. Ještě letos společnost rozšíří zákaznický systém o řadu nových funkcí. Zákazník si v systému například bude moci navolit vlastní alarmy, které jej upozorní na nezvykle vyšší průtok vody, za nimž může stát třeba protékající záchod. „Ale také my sami, jako VAK Beroun, se prostřednictvím chytrých vodoměrů dostáváme do vyšší fáze provozování vodovodů, neboť k vodoměrům začínáme přidávat i malá zařízení, jejíž pomocí rádiového signálu odesílají data z vodoměru našemu programu, který je automaticky analyzuje. Takto vybaveno už je na dva tisíce odběrných míst, z nichž potřebná dat můžeme čerpat každých šest hodin,“ vysvětluje Jiří Paul.

 ZBYTEČNÉ ZTRÁTY VODY Z POTRUBÍ SE SNÁZE ODHALÍ

Celý vodovodní systém, provozovaný společností VAK Beroun, je rozdělen do zhruba 150 okrsků (větší města bývají rozdělena i třeba až na patnáct okrsků, zatímco menší obec zpravidla představuje pouze jeden okrsek). Vstup do každého okrsku je rovněž osazen chytrým vodoměrem, takže dispečink má dokonalý přehled o tom, kolik vody do každého okrsku přichází. Dosud se pomocí těchto vodoměrů kontrolovaly ztráty vody zejména porovnáním nočních průtoků. V noci, kdy – s výjimkou například některých podniků a provozoven fungujících na tři směny – lze v každém okrsku předpokládat prakticky zanedbatelný průtok vody, který je snadno porovnatelný s dlouhodobým průměrem. „Jakmile dokončíme instalaci chytrých vodoměrů s rádiovým přenosem na všechna místa, budeme mít každý den navíc i informaci o spotřebě, takže okamžitě budeme vědět, zda se jedná o únik vody nebo jen větší odběr. Takový měrný okrsek jsme již úspěšně otestovali v Hořovicích“, uzavírá ředitel VAK Beroun Jiří Paul.

  

Prostřednictvím tohoto qr kódu neb odkazu https://youtu.be/b9udufWqUEE můžete zhlédnout reportáž, kterou GymTV, školní televize Gymnázia Příbram, natočila o chytrých vodoměrech, využívaných VAK Beroun.

Dálkově odečitatelnými vodoměry osazuje VAK Beroun vodovodní přípojky do všech zhruba 19 tisíc objektů, kam dodává vodu z vlastních vodovodů.

Ředitel VAK Beroun Jiří Paul: Jakmile dokončíme instalaci vodoměrů s rádiovým přenosem na všechna místa, budeme vědět, zda se jedná o únik vody nebo jen větší odběr.

Přejít na navigaci