Přejít na obsah stránky

Info

Vážení zákazníci, spustili jsme pro Vás nový zákaznický portál, dostupný je přes odkaz MŮJ ÚČET.

Voda a její hodnota. Takové je téma letošního Světového dne vody, který si připomeneme v pondělí 22. března. Jak moc cennou surovinou čistá pitná voda je, si lidstvo v posledním roce uvědomuje více než kdykoliv předtím. Voda je totiž důležitou podmínkou pro dodržování hygienických opatření, která jsou zásadní v boji s pandemií nemoci COVID-19.

Společnost VAK Beroun zásobuje každý den pitnou vodou na 100 tisíc obyvatel Berounska, Hořovicka a Prahy - západ. „Naší povinností je zajistit v každé době spolehlivé dodávky pitné vody, ale také čištění vody odpadní. Přestože naši zaměstnanci musí dodržovat všechna protiepidemická opatření a jejich práce je v těchto měsících o mnoho obtížnější, tento úkol se nám daří plnit,“ řekl Jiří Paul, ředitel společnosti.

Letošní motto Světového dne vody, který si připomínáme od roku 1993, zdůrazňuje, že voda je základní podmínkou lidského života a je přítomna ve všech jeho oblastech. Počínaje hygienou a zdravím, produkcí potravin, průmyslem, ale její hodnota se odráží i v lidském zdraví, vzdělávání nebo kultuře. Tento den má zvýšit povědomí o tom, že zatímco pro většinu z nás je čistá toaleta, tekoucí voda z kohoutku a pravidelná sprcha samozřejmou součástí dne, pro 2,5 miliardy lidí na celém světě znamená luxus, který si nemohou dovolit. Jedním z cílů udržitelného rozvoje stanovených OSN přitom je zajistit vodu a hygienu pro všechny do roku 2030.

Šetrným nakládáním s vodou se dlouhodobě zabývá také projekt DOODPADU aneb Co do kanalizace nepatří. Toaleta není odpadkový koš! I to je jedno z klíčových témat, kterým se program zabývá. Tím, že něco vyhodíme nebo vylijeme do záchodu či dřezu, totiž problém nemizí, ale začíná. Více o programu najdete na www.doodpadu.cz.

Přejít na navigaci