Přejít na obsah stránky

Info

Vážení zákazníci, spustili jsme pro Vás nový zákaznický portál, dostupný je přes odkaz MŮJ ÚČET.

Ministerstvo financí zahájilo správní řízení s naší společností a hrozí uložením pokuty za údajné zahrnutí neoprávněných nákladů do kalkulací cen vody. Naše společnost s tím zásadně nesouhlasí a stejně jako několik dalších provozovatelů jsme rozhodnuti bránit se případně i soudní cestou.

Ministerstvo totiž neuznává zahrnutí penzijního připojištění zaměstnanců do ceny vody.  Přitom se jedná o státem podporovaný příspěvek zaměstnavatele, který je osvobozen od sociálního a zdravotního pojištění. Všichni zaměstnavatelé v České republice mají možnost takto své zaměstnance podporovat až do výše 3 % platu. Nevidíme důvod, proč by zaměstnanci ve vodárenství a čistírenství měli být výjimkou.

Jsme přesvědčeni, že regulace ceny pro kontrolované období neobsahovala ustanovení, které by zakazovalo tento příspěvek  zahrnout, společně se všemi ostatními osobními náklady, do ceny vodného a stočného.

Kdybychom navýšili našim zaměstnancům platy tak, aby stávající příspěvek na penzijní připojištění měli ve výplatě, bylo by to podle ministerstva v pořádku. Jenže to by znamenalo, že bychom do ceny vody zahrnuli o celých 60 % více, než je samotný příspěvek. Tolik by totiž naši zaměstnanci a naše společnost odvedli na daních. V konečném důsledku by toto „navýšení“, tedy vyšší zdanění, zaplatili naši zákazníci.

Přejít na navigaci