Přejít na obsah stránky

Info

Vážení zákazníci, spustili jsme pro Vás nový zákaznický portál, dostupný je přes odkaz MŮJ ÚČET.

Na základě dnešního jednání s Pražskou vodohospodářskou společností pozastavujeme příjem žádostí o rozšíření vodovodů zásobovaný z pražského vodovodního systému. Důvodem je potřeba vyčíslení požadavků na zvýšení kapacity přijatých k dnešnímu dni a nastavení nových podmínek pro další období. Týká se to žádostí podávaných v režimu tzv. ostatních žadatelů (aktualizováno).

Od ledna roku 2019 není možné rozšiřovat vodovodní síť zásobovanou ze systému hlavního města Prahy. Důvodem je nedostatečná kapacita pražské sítě, která neumožňuje zajistit větší odběr vody v době pravidelných odstávek přivaděče vody z úpravny vody Želivka do Prahy.

Po  jednání s Pražskou vodohospodářskou společností (PVS) bylo dohodnuto, že hlavní město Praha postaví nový kapacitní vodojem, který bude určen přednostně pro zásobování obyvatel západní části středočeského kraje. Výstavba vodojemu na Zadní Kopanině v Praze je významnou investicí, která má dokonce přidělenou prioritu Středočeského kraje. Od roku 2021 bylo možné uzavírat smlouvy o podpoře rozvoje, na základě kterých byly vydávány souhlasy se získáním povolení stavby (více zde).

Podmínky nastavené naší společností vycházely z údajů poskytnutých PVS v roce 2019. V současné době je připravována projektová dokumentace vodojemu Zadní Kopanina, na základě které bude možno přesněji odhadnout budoucí náklady. V uplynulém období se také významně zvedly ceny stavebních prací a materiálů. Bylo proto dohodnuto, že VAK Beroun posoudí výši vybíraného příspěvku na základě aktuálních informací, aby v budoucnu nedošlo k tomu, že vybrané prostředky nebudou dostatečné.

Stanovení výše příspěvku bude záviset na dokončení projektové dokumentace vodojemu a zpracování odhadu budoucí investice. Předpoklad dokončení těchto prací  je konec roku 2023.

Po tuto dobu budeme žádosti evidovat podle data přijetí, ale nebude možné získat souhlasné stanovisko se žádostí o povolení stavby.

Pozastavení vyřizování žádostí se zatím nevztahuje na malé žadatele, týká se tzv. ostatních žadatelů.

Přejít na navigaci